NEJKRÁSNĚJŠÍ ČESKÉ ZÁMKY

Mezi nejkrásnější a nejromantičtější zámky je běžně řazena HLUBOKÁ. Nachází se v jižních Čechách a jedná se o krásný renesanční zámek, jehož základní kámen byl položen již ve 13. století. Současnou podobu získal ve druhé polovině 19. století a dnes je jedním z nejnavštěvovanějších a nejznámějších zámku u nás.
 zámek hluboká nad vltavou
Na Moravě je mezi umělecké skvosty řazen zámek ve VALTICÍCH. Pochází již z 12. století a v současnosti nese barokní podobu. V roce 1996 byl díky své jedinečnosti zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
 valtice zámek
Na vyvýšenině nad řekou Vltavou byl ve 13. století postaven dnes zámek ORLÍK. Původně šlo o pevnost, později o gotický hrad, který si částečně zachoval svoji podobu dodnes. Došlo k novogotické přestavbě a také k výstavbě známé stejnojmenné přehrady, se kterou je zámek dnes neodmyslitelně spjat.
 
V severních Čechách najdeme jeden z nejrozsáhlejších zámeckých komplexů v České republice. Jedná se o zámek FRÝDLANT, který má dnes novorenesanční podobu. Proslavil se zejména na počátku 19. století, kdy bylo právě na Frýdlantu otevřeno první muzeum ve střední Evropě.
 
Na skalnatém ostrůvku obklopeném rybníkem najdeme další jedinečný zámeček, ČERVENOU LHOTU. Nachází se v jižních Čechách a jedná se o jeden z nejromantičtějších a nejkrásnějších zámků u nás. Aneb, viděli jste Zlatovlásku?
 
Mezi další známé zámky patří SYCHROV. Jedná se o rozsáhlý novogotický zámecký komplex, který najdeme v Libereckém kraji. Sychrov je oblíben také filmovými štáby, takže si při prohlídce mohou návštěvníci zavzpomínat na mnoho českých pohádek.
 
Krásný renesanční zámek v Orlických horách, který by v tomto výčtu neměl chybět, je zámek OPOČNO. Jeho typický vzhled, zejména krásné arkády na nádvoří zámku, uchvátí nejednoho návštěvníka.
 
Přestože se jedná jen o chabý výčet z velkého množství krásných uměleckých staveb v České republice, máte již splněno a navštívili jste všechny? Pokud ano, poznávejte krásy Česka dál, a pokud ne, s chutí do toho!

© 2024 Cestray - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress